Украиночки, отзовитесь, кто откуда? |
| Автономная Республика Крым |
|
4% |
[ 19 ] |
| Винницкая область |
|
1% |
[ 7 ] |
| Волынская область |
|
1% |
[ 5 ] |
| Днепропетровская область |
|
9% |
[ 39 ] |
| Донецкая область |
|
11% |
[ 46 ] |
| Житомирская область |
|
2% |
[ 10 ] |
| Закарпатская область |
|
1% |
[ 6 ] |
| Запорожская область |
|
5% |
[ 21 ] |
| Ивано-Франковская область |
|
1% |
[ 6 ] |
| Киевская область |
|
15% |
[ 63 ] |
| Кировоградская область |
|
1% |
[ 5 ] |
| Луганская область |
|
4% |
[ 17 ] |
| Львовская область |
|
3% |
[ 13 ] |
| Николаевская область |
|
2% |
[ 8 ] |
| Одесская область |
|
9% |
[ 36 ] |
| Полтавская область |
|
2% |
[ 10 ] |
| Ровенская область |
|
1% |
[ 4 ] |
| Сумская область |
|
2% |
[ 9 ] |
| Тернопольская область |
|
0% |
[ 3 ] |
| Харьковская область |
|
7% |
[ 29 ] |
| Херсонская область |
|
2% |
[ 10 ] |
| Хмельницкая область |
|
1% |
[ 6 ] |
| Черкасская область |
|
3% |
[ 13 ] |
| Черниговская область |
|
1% |
[ 7 ] |
| Черновицкая область |
|
0% |
[ 3 ] |
Всего голосов: 395 Опрос завершён. Как создать в теме новый опрос?
eiva:
Ооо, які дебати! Наші депутати таки добились свого...
Тира, повністю з тобою згодна - влада того і добивається, щоб підняти свої рейтинги. Але вони не рейтинги піднімають, а народ колотять. До них ще он 2 000 шахтарів пішки ідуть за пільгами. Цікаво, що вони їм брехати збираються? Запитати б у цих шахтарів чи їх хвилює мовне питання? Думаю, ні. Людям дайте роботу, гідну заробітну плату і низькі ціни на продукти харчування та товари широкого вжитку - і всі будуть щасливі. А ці... обранці язиками займаються.
От не ставили вони це питання і все було тих, мирно... Варто було зачепити. Вони заявили, що мови меншості притісняють. Російську мову я б у меншість не віднесла, нею розмовляє половина України і ніхто ж цього не забороняє, вже не кажучи про літературу чи освіту. А от решта мов - це дійсно меншість. Хай будуть регіональними.ИМХО І депутати дурні - краще б не колотили народ, а провели
всеукраїнський референдум з мовного питання. А то що хотять те й роблять

- це в нас "демократія" називається.
Fifachka писал(а):Я вот с самого детства говорю на русском, но училась на украинском! И прекрасно владею двумя языками.
У мене україномовна родина і в школі навчалась такій же. А от коли пішла навчатись до університету, було дуже важко одразу призвичаїтись - половина викладачів вели свої предмети російською, та й більша половина наукової літератури теж. І ніхто нікого не заставляв викладати лише українською, ніякого мовного тиску не було. Деякі одногрупниці взагалі на початку писали конспекти російською, а потім перекладали на українську...
...
Elenochka:
Vanechka писал(а):так ми розмовляємо різними мовами, алу у нас на Заході, це не дико коли хтось розмовляє російською.
Ну, я бы так не говорила... не раз сталкивалась с таким поведением... Приезжаешь к вам на Запад и с тобой просто отказываются говорить, если говоришь на русском, так еще и в бары некоторые не пускают и такое было....
А по работе как-то столкнулась с такой ситуацией:
Во Львов отправили перевод и оформили все правильно, по паспорту. А там не хотели выдавать деньги только потому, что на русском оформление было....
Пришлось во Львов звонить разбираться. И на вопрос, почему не выдают деньги, мне ответили, что паспорт на украинском языке. Пришлось объяснить популярно, что в паспорте следущая страница на русском....
Катерина-Ф писал(а):Була в мене учениця одна, так про бідолашну Катерину написала, що то була (далі дослівно) "проста селянська дівчина. що працювала у КОЛГОСПІ". Що зробиш, коли її матір про доню сказала: "Та аби 9 класів закінчила, а там заміж піде - і на що їй треба той Шевченко?" Кажуть, яка хата - такий тин, яка мати - такий син (в моєму випадку - донька). Сидить тепер дівчина, двох дітей виховує, у городі та з господарством порається. Освіта - ті ж таки 9 класів.
А інший учень мені сказав: "На те, що ви тут нам розказуєте, однак ніхто не подивиться. Всюди треба гроші. А вузах тим більш".
А это не вопрос языка - это уже вопрос менталитела семьи... И к слову сказать, Шевченко нам нужен действительно только в школе.
Fifachka писал(а):Я вот с самого детства говорю на русском, но училась на украинском! И прекрасно владею двумя языками. Я думаю, что второй государственный это вполне нормально. Вон в половинах странах мира по два, а то и три языка. И нормально. Живут, и свой родной язык знают, учат и любят. Так чем мы хуже? Мне кажется, что мировой катастрофы не случится, если будет два государственных языка. А если люди себя уже так настроили, что все будет плохо, то им всегда так будет казаться.
Мариш полностью тебя поддерживаю
Тира писал(а):Это искусственно раздутая проблема, имхо, чтоб отвлечь людей от глобальных забот, и рекламный пиар трюк перед выборами, что состоятся через четыре месяца.
Тира - ты права на 100%. Но, если человек умный, он это понимает и глаза ему этим не замылишь...
К сожаление наша молодеж этого не понимает и кидается на амбразуру, по любому поводу. И в большинстве случаев за определенную плату.
Катерина-Ф писал(а):Тільки почали діти більш-менш краще вчити українську вчити, як наші "слуги та обранці" - а бодай їм! - знов яку харапуду на нашу голову вигадають на кшалт "вивчення за бажанням".
Катя, sorry, но не соглашусь с тобой.
Мы украинский язык изучали с первого класса, и причем преподавали нам его так, что детям сейчас и не снилось... Сравнить тот чистый украинский, и теперешний наполовину польский - небо и земля! И никто не запрещал говорить на украинском, не терроризировал - говорите и учите только на русском. Изучались оба языка на одном уровне. И тот же Шевченко был в полной программе обучения.
А сейчас, такие программы по всем предметам, что за голову берешься

, чему детей учат? Что они потом будут знать? Да ничего - программы урезаются, заменяется класска литературы - НА ГАРРИ ПОТЕРА!!!!!
Так что, не знаю чему их там начали учить более-менее, но явно обучение ухудшилось.
eiva писал(а):У мене україномовна родина і в школі навчалась такій же. А от коли пішла навчатись до університету, було дуже важко одразу призвичаїтись - половина викладачів вели свої предмети російською, та й більша половина наукової літератури теж. І ніхто нікого не заставляв викладати лише українською, ніякого мовного тиску не було. Деякі одногрупниці взагалі на початку писали конспекти російською, а потім перекладали на українську...
У нас преподаватели спрашивали на каком языке нам преподавать в университете. И все единогласно выбирали русский язык. Был только один предмет на украинском, так мы его переводили и записывали конспекты сразу на русском, т.к. высшую математику изучать на украинском языке, ой как сложно.
...
greta-nata:
Дівчата, ну і дебати! Прочитала все і все-таки вставлю свої п"ять копійок.
Те, що на півдні всі розмовляють російською - не правда. Я - одеситка (В Київ в 2005-му переїхала), і хоча моє рідне місто дійсно російськомовне більшою своєю масою, але і україномовних теж багато. Хоча, дійсно, перша моя мова, яку я вивчила була російською, а на рідній я не розуміла нічого абсолютно. Але в школі мене, звісно, навчили і я була зачарована мелодійністю і співучістю української мови! Ну як можна не любити своє, ріднесеньке, залишене нам у спадок предками, які проливали свою кров, щоб ця мова залишилась нам у спадок і не канула в Лєту в часи Російської Імперії. Наш батько Тарас Шевченко писав: "І чужому научайтесь і свого
не цурайтесь". Зараз я вільно розмовляю і російською і українською і ні від одної з них не збираюся відмовлятися, але
я проти всяких там законів, які зараз надумали, в угоду собі, прийняти. Мені ніхто не забороняє навіть в Львові і Закарпатті розмовляти російською (там до речі багато російських туристів і нічого - ніхто їх за це не б"є), тому мені не треба сяких-таких законів для цього. Треба ставитися до цього питання легше, не зациклюватись на мові, от мені байдуже хто як розмовляє, аби я тільки розуміла свого співбесідника - і все.
...
Ostrik:
Здравствуйте девочки. Я тут у вас недавно и только начинаю разбираться. Приятно встретить столько соотечественников.
...
eiva:
» Ивана Купала
Доброго вечора, україночки!
Всіх з наступаючим сьогодні вночі Іваном Купала!!!!
Івана Купала (Купайла)— традиційне свято, як відзначають в Україні, Білорусі, Росії в ніч на 7 липня, тобто на ніч з 23 на 24 червня за старим стилем. Свято має дохристиянські корені.
В слов'янських народів це був день літнього сонцевороту (сонцестояння — орієнтовно 20-22 червня), який відзначався язичниками. Згідно християнського календаря на ці дні припадало Різдво Івана Хрестителя (24 червня за старим стилем), яке і святкують християни східного обряду. В народі ж Різдво Івана Хреститися помилково називають святом Івана Купала. Назву пов'язують з ім'ям язичницього бога Купало - богом земних плодів. Колись йому приносили в жертву хліб. В Польщі Купала (пол. Noc Kupały) святкують в ніч з 22 на 23 червня.
Головні атрибути свята — це Купало й Марена (Марена, Мара, Марина). Згідно із слов'янським міфом, зимове божество, що морить землю стужею, а людину хворобою і голодом. Але в народі, зокрема на Слобожанщині, вважали її старшою русалкою. Тому до цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась: робили опудало, готували деревця (називали їх «Мареною» або «Купалом»), плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували купи соломи на вогнище. За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур. Довкола опудал молодь водить таночки та співають ритуальні купальські пісні.
Святкували купала здавна по всій Україні, щоправда з певними відмінностями по регіонах. За радянські роки частина притаманних святу регіональних звичаїв відмерла. Подібні звичаї існували, або існують ще й тепер, і в багатьох інших народів: чехів, німців, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів та росіян.
Святкування розпочиналося в заздалегідь домовлених місцях, переважно біля річок. Дівчата плетуть вінки з польових квітів й перед заходом сонця збираються на вигонах біля річок.
Часто на свято Купала молодь запрошувала музик-виконавців на народних інструментах, які на скрипці, цимбалах, сопілці окремо взятих чи в ансамблі разом з бубном супроводжували пісенну мелодію.
Купало та Марена
Власне святкування починалося з виготовлення опудала головних персонажів свята — Купала і Марени. Так, на Поділлі й Волині дівчата виготовляють Купала з гілки верби й прикрашають її квітами та вінками. На Полтавщині в одних населених пунктах опудало Купала виготовляють із соломи, прикрашають його стрічками і намистом, в інших — замість солом'яного опудала садовлять дитя, яке виконує роль Івана Купала.
На Київщині та Одещині його виготовляють із гілок будь-якого дерева.
Опудало Марени робили в різних регіонах України в залежності від традицій, які там склалися. На Полтавщині, наприклад, його виготовляють із гілок чорноклену, вишні, соломи. На Слобожанщині—із гілок чорноклену і трави.
Взявшись за руки, дівчата ходять навколо Купала й Марени й співають пісень. Основною темою цих хороводів є кохання. Чоловіки й жінки теж сходяться на це видовище, але у співах участі не беруть.
Вогнище
Обов'язково розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.
Купальське вогнище згідно з переказами має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Так, вважалось, що коли дівчина і хлопець, які кохаються, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їх руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом. Проте в цьому видовищі можна бачити й інший бік — спортивний. Кожний намагався стрибнути через вогнище якнайвище і якнайдалі, не забуваючи й про те, щоб стрибок був красивим.
Дівочі вінки
Після втоплення Марени (інколи топили Купала) дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити («заворожувати вроду»). Вони дістають свічки, запалюють їх і прилаштувавши до своїх вінків, пускають на воду. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою й співають:
«В гаю зелененькім соловейко щебече,
Соловейко щебече;
Там дівчина мила віночок пустила
З барвіночку, з барвіночку.
Плинь, плинь, віночку, гарний з барвіночку,
За миленьким, за миленьким...»
Часто хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Двійко заздалегідь домовляються про те, яким буде вінок. Кожна дівчина плете його так, щоб можна було впізнати: вплітали яскраву свічку, або велику квітку. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на човні, це вважається доброю прикметою для їх подальшої спільної долі.
Згідно з народним повір'ям, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, а якщо він крутиться на місці, — то ще дівуватиме, а як потоне— заміж не вийде взагалі. Якщо ж вінок відпливе Далеко й пристане до якогось берега, то значить, що туди дівчина заміж піде.
На Полтавщині пущений на воду вінок переймає наречений дівчини, який із нею хоче одружитися.
За народним повір'ям, вінки, в яких дівчата беруть Участь у святкуванні купальського свята, наділені цілющою силою. Тому й закидали дівчата їх через голову на дах хати, а інші зберігали на горищі, вірячи, що зілля, з якого сплетений вінок, вилікує від усяких хвороб.
У Галичині деякі дівчата сплетені вінки із чебрецю, святили у церкві та зберігали протягом року. Під час хвороби людей чи худоби напували хворих настоєм із зілля тих вінків.
В деяких селах Полтавщини дівчата при процедурі потоплення Мари знімали із голови вінки й розвішували на деревах, а дехто приносив їх додому й вішав у хаті чи господарській будівлі, як засіб охорони від нечистої сили.
Папороть
Існує повір'я про цвіт папороті, котрий ніби то з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» видатний український та російський письменник Микола Гоголь. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою.
Трави
Існує повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу. За народними легендами цілющі трави сіють русалки — потоплені дівчата, мавки — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони ж доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.
greta-nata писал(а): Треба ставитися до цього питання легше, не зациклюватись на мові, от мені байдуже хто як розмовляє, аби я тільки розуміла свого співбесідника - і все.
Підтримую.
Метелица писал(а):Мабуть і ми колись (у бутність школярську) запростяка могли видати щось подібне

Було-було. Пам'ятаю один хлопець, бувши вже в 9-у класі, написав фразу під час диктанту "метелик пу
рхкає над квіточками" і сказав потім, що не до чув...
Инна Стоянова писал(а):Экзотическая еда
Инночка, привіт

Їжа справді екзотична. Мабуть, 100% ГМО
Ostrik писал(а):Здравствуйте девочки. Я тут у вас недавно и только начинаю разбираться. Приятно встретить столько соотечественников
Ласкаво просимо
...
Fantastic Lady:
Девушки, с праздником Ивана Купала!!!!
В ночь на Ивана Купалу
Дружат огонь и вода.
Древние эти начала
Не разлучить никогда.
Пусть омовенье святое
В душу покой принесет,
Пламя костра заревое
Бремя поглотит забот.
Пусть запах трав опьяняет,
Манит оковами снов,
Громко кукушка считает
Много счастливых годков.
Приветствую всех новеньких в этой теме))) Добро пожаловать.
Напишу и я пару слов на тему возникших дебатов.
Я не против этого закона, даже хочется чтобы он был принят. Но это ни в коей мере не значит, что украинский язык должен быть позабыт.
У меня школа была русская, но украинскому языку и литературе уделялось тоже достаточно времени. В университете - украинский язык, поэтому говорю свободно на обоих языках. Но в семье больше общаемся на русском. Люблю читать украинские произведения.
Даже когда пришла в эту группу, то увидела что в основном большая часть пишет на украинском и немного сомневалась на каком языке писать, но я рада что здесь уважительно относятся ко всем и атмосфера дружеская.
И да, я тоже не раз встречала не очень хорошее обращение. Будь то на западной Украине если говоришь на русском, или на Восточной - если на украинском. Такого вот честно не понимаю и считаю очень глупым. Так как это выбор каждого на каком языке говорить, никто не должен быть в этом притеснен.
Еще неизвестно примут этот закон или нет. Но народ всколыхнули сильно этой новостью.
...
София Чайка:
Доброго вечора, дорогі панянки! Вітаю всіх зі святом!
Купальські зорі
Милуються в річці Купальськії зорі,
Чекають, коли вже прийдуть
Й розпустять дівчата шовковії коси,
Грайливі віночки сплетуть
І пустять між верби на воду гойдатись
Та й долю для них віщувать.
Закохані будуть квітучую папороть
Аж до світанку шукать.
...
Инна Стоянова:
» Владимир Кличко vs Тони Томпсон
Владимир Кличко нокаутировал Тони Томпсона
В третьем раунде Томпсон впервые ответил по-настоящему остро и с двух сторон. Видимо, это раззадорило Кличко, который, сделав паузу, после начала пятого раунда провел удар, и у соперника появилось рассечение. А в конце же раунда Томпсон пропустил хук правой и оказался в нокдауне.
...
Fantastic Lady:
Американский боксер потерпел третье поражение в карьере. Два из них – от Владимира Кличко. Что же касается украинского чемпиона, то это его 58-я победа и 51-я – нокаутом.
Дуже рада, що Кличко переміг.
Ось ще раз довів, що українські хлопці сильні і мужні. У нас є ким пишатися!)))
...
НАЙТОН:
Повертаючись до мовного питання, тицьну в обговорення ще й свого носа: живемо на Україні, той державна мова має бути українська. Нею слід оформляти офіційні документи, викладати предмети в освітніх закладах, нею повинні вільно володіти службовці усіх рівнів. Крапка. І ніякої двомовності.бо де ж тоді наш патріотизм? Громадяни, звичайно, можуть спілкуватися українською, польською, російською, та хоч хінді - це не суттєво ( я теж із задоволенням розмовляю російською, читаю книги, пишу вірші і прозу). На території нашої держави проживають громадяни різних національностей. Проголоси сьогодні російську другою державною - завтра поляки, вірмени, білоруси, казахи вбачатимуть у цьому дискримінацію і забажають проголошення другою державною їхньої рідної мови. То що, матимемо сотню державних мов?
Нині в країні склалася ситуація, яку можна охарактеризувати назвою однойменного твору відомого класика - "горе з розуму". Мабуть, депутатам робити більше нічого, окрім як вирішувати мовне питання, в той час, як в країні панує цілковитий безлад. ЗМІ годують нас байками про те , яких успіхів досягла "працьовита" команда президента, але, чомусь, ми, рядові громадяни, полегшення від того не отримали. Невідомо, над чим ота команда працює, якщо народ наш давно загруз у злиднях і на обличчях наших не спокій, а зневіра. Іноді так хочеться підбурити однодумців на нову революцію, скинути псевдо-ідеали і примусити можновладців поважати і шанувати простого українця. Чи справедливо, що "слуги народу" живуть по-королівськи, а народ рахує копійки до зарплатні й заледве зводить кінці, аби не померти з голоду.
А вони нам співають про "мовне питання", "заборону абортів"! Сором на їх голови!
greta-nata писала
Цитата:Да-с, nus хоч в боксі є чим пишатися...
Тільки цим і тішуся. Ще жодного поєдинку братиків не прогавила. От якби нам Господь подарував на додаток до найкращих у світі боксерів, ще й адекватний парламент
...
Elenochka:
Инна Стоянова писал(а):Владимир Кличко нокаутировал Тони Томпсона
Ну хоть он нас порадовал!
Наконец-то ноккаут!!!!!!!!!!!!!! А то в последнее время растягивают на все 12 раундов и уже не интересно становится.....
greta-nata писал(а):Лєна, комплектик - те що треба!
Merci!!!

Я от него в восторге! За эту красоту огромное спасибо Викуле!!
НАЙТОН писал(а):Повертаючись до мовного питання, тицьну в обговорення ще й свого носа: живемо на Україні, той державна мова має бути українська. Нею слід оформляти офіційні документи, викладати предмети в освітніх закладах, нею повинні вільно володіти службовці усіх рівнів. Крапка. І ніякої двомовності.бо де ж тоді наш патріотизм? Громадяни, звичайно, можуть спілкуватися українською, польською, російською, та хоч хінді - це не суттєво ( я теж із задоволенням розмовляю російською, читаю книги, пишу вірші і прозу). На території нашої держави проживають громадяни різних національностей. Проголоси сьогодні російську другою державною - завтра поляки, вірмени, білоруси, казахи вбачатимуть у цьому дискримінацію і забажають проголошення другою державною їхньої рідної мови. То що, матимемо сотню державних мов?
Вернувшись к этому вопросу. У нас население страны в основе своей составляет русско-украинский контингент. При чем здесь поляки, белорусы и т.д. и т.п.? У нас как в Канаде - население франко-английское. И у них там 2 государственных языка.
А на счет патриотизма... так извени, когда правительство (не важно какое - у нас это без разницы) гнобит свой народ, и наживается за счет него - то тут не до патриотизма.
И к слову сказать я патриотка Одессы! И вторым государственным русский нам тут очень даже не помешает....
...
Светла-нка:
Цитата:Ну як тобі сказати буду качати руки)))
Правильно,за одно и от всякого хамья отмашишся,удачи.
...
greta-nata:
» Шоколадный день
Дівчата,
Тіра, Ванєчка, Юля, з новими комплектами!
Усіх з днем шоколаду!
Шоколад був, є і буде завершальним акордом традиційної трапези справжнього гурмана. Цей солодкий подарунок, на відміну від всіх інших ласощів, характеризується неймовірними смаковими якостями, які приносять нам справжні хвилини насолоди. Хочеться трохи ближче познайомити Вас із цим дивовижним винаходом людства.
Коли саме розпочинається історія шоколаду?
Центральна і Південна Америки стали батьківщиною для дерева какао. Індійці вживали шоколад у рідкому стані, а саме змішували мелені і обсмажені какао-бобів з водою, а пізніше доповнювали цю суміш перцем чилі. Та цей напій нагадував швидше пиво і пили його виключно на святах, ритуалах, весільних церемоніях. Напій носив назву «чоколатль» (одні вчені вважають, що це означало «солодка вода», а інші ж – «гірка»).
Хто був першим європейцем, який спробував шоколад?
Це відбулося в далекому 1502 році на острові Гайяни, де місцеве населення пригостило дорогим напоєм Христофора Колумба. Але такій неординарній особистості як він не сподобався цей гостинець, який характеризувався гірким присмаком какао-бобів і обпікав горло у поєднанні з специфічними травами.
Цікаво, що церква думала про шоколад?
В 1569 році отець Джероламо де Сан-Вінченцо отримав важливе доручення, а саме знайти відповідь на болюче питання, чи можна їсти шоколад під час посту? Адже релігія забороняла все, що приносило людям в цей період задоволення. Він вирушив до Ватикану, де повинна була відбутись зустріч із Папою Римським. Та несподіванкою для всіх стало те, що Папа ніколи не пив гарячого шоколаду. З метою отримання відповіді на болюче питання йому відразу запропонували цей дивовижний напій. Папа був переповнений емоціями і вигукнув: «Під час посту пити шоколад можна, як така гидота може приносити комусь задоволення!».
Коли ж виникли шоколадні плитки?
По-перше, шоколад вважався виключно чоловічим напоєм через його гіркоту. Чорний шоколад асоціювався із аристократією і багатством, оскільки перші заводи із виробництва шоколаду розвивалися в період розквіту Європи. Згодом побачив світ молочний шоколад внаслідок змішування какао із згущеним молоком. Цим винахідником став представник Швейцарії Деніел Пітер. В 1828 році нідерландець Конрад ван Хаутен запатентував гідравлічний прес, який перетворював какао-боби в масло. А на Різдво 1874 року світ побачив перші в історії шоколадні плитки, коли британська компанія «Фрай і сини» зробила експеримент, змішавши суміш кавового масла із цукром.
Хто найбільше в світі їсть шоколаду?
В оприлюдненому Швейцарською асоціацією виробників шоколаду рейтингу перше місце почесно посідають швейцарці – 12,3 кг шоколаду щорічно на одну людину. Друге і третє місця займають німці і бельгійці, які відповідно споживають 11,1 кг і 11кг шоколаду на рік.
А чи можна вважати білий шоколад шоколадом?
Варто згадати, що в минулому шоколадом вважався лише гарячий шоколадний напій, а така інновація як шоколадна плитка потребувала часу для того, щоб називатись шоколадом. Отже, шоколад постійно урізноманітнювався. Щодо білого шоколаду, то в його складі нема взагалі какао-порошку, але він містить какао-масло.
Чому масло тане в роті?
Масло какао тане при температурі 36,1 градус за Цельсієм. Ця температура приблизна до температури людського тіла. Саме тому шоколад тане в роті.
"Сила - це можливість розламати шоколадну плитку на шматочки, але насолодитись лише одним із них" - Джужіт Віорст
Даруйте дівчатам шоколад, і світ стане щасливішим!
"Дев'ять із десяти опитаних кажуть, що полюбляють шоколад. Десятий, як правило, завжди каже неправду" - Джон Тулліус
Ніколи не рано і нікому не пізно полюбити шоколад!
"Життя – наче коробка з цукерками, ніколи не знаєш, що за сюрприз там прихований" - х/ф "Форрест Гамп"
"Нема шоколаду - нема сніданку"- Чарльз Діккенс
"Шоколад – це не заміна коханню. Кохання – це заміна шоколаду"- Міранда Інгрем
Надто багато шоколаду – це рівно стільки, скільки треба!
"Шоколад змусить посміхнутись кожного, навіть банкіра"- Бенвіль Стокер
Шоколад – це не питання життя і смерті, це значно важливіше!
"У світі не існує складнішої метафізики, ніж шоколад" - Фернандо Пессоа
Шоколад може зігріти серце будь-якої жінки!
"Думки повинні бути чистими і товщиною в шоколад"- Іспанське прислів'я
...
emillllli:
Griffith писал(а):Не подивидась. А про що там розповыдалося жахливого?
Просто государство до Євро купило сотни новых машин скорой помощи. А сейчас они стоять в частному автосалоне и продаются.
Это долго рассказывать, лучше посмотрите сами( с 20-й минуты).
...
Elenochka:
Девочки, у нас 11 числа в Одессе был ураган, с градом, и ливнем такой силы, что просто стена воды и ничего не видно.
Сама под него попала. Град был величиной со сливу...
Вот на Ю-Тубе нашла кадры, делюсь с вами:
Но это уже был второе испытание у нас в городе.
Первое было 24 мая. Вот то что тогда было....
...