Це єдиний торт, у якому я ще залишила маргарин у складі, не замінивши його маслом.
Тісто: 500 гр борошна, 250 г маргарину, 50 г масла, 100 г цукру, 2 жовтки, 150 г сметани, 0,5 ч.л. соди.
Джем: 500 г чорносливу, 150 г цукру, цедра 0,5 лимона, 100 г подрібнених горіхів.
Крем: банка згущеного молока, 250 г масла, 1 ч.л. розчинної кави, сік 0,5 лимона, коньяк/ром.
Приготування.
Джем.
Чорнослив помити (я купую без кісточок), залити на хвилин 10 окропом, нарізати соломкою і вкинути у сироп, зварений із вказаної кількості цукру і 0,5 склянки води з додаванням лимонної цедри. Варити на повільному вогні, весь час помішуючи. Готовність джему я визначаю на око - все залежить від чорносливу. Охолодити, вимішати з горіхами.
Крем.
Банку згущеного молока варити на повільному вогні 2 години (я останній раз варила 1 годину 30-40 хв приблизно, щоб не було дуже темне і густе - але цього мало, згущенка має бути саме густою, щоб не "потік" крем). Масло збивати вінчиком, поступово додаючи охолоджене згущене молоко і по краплях розчинену в 1 ч.л. води чорну каву (оскільки у мене вдома розчинної кави нема, я варю міцну каву і беру з неї чайну ложку). В кінці додати по краплям лимонний сік і 1-2 ст. л. коньяка. Лимонний сік додавати по краплям, бо він може "розслоїти" крем - у мене це часто виходить, коли поспішаю. На першому фото добре видно, як це буває)) На смак не впливає, лише на зовнішній вигляд.
Тісто.
Натерті на грубій тертушці маргарин і масло посікти з просіяним з содою борошном, додати цукор і жовтки, і сметаною замісити тісто.
Поділити його на 2 рівні частини, і з кожної сформувати 2 коржі.
Один корж викласти на вистелену пергаментним папером форму, поколити виделкою, викласти половину джема, прикрити другим коржем.
Випікати в нагрітій до 200 градусів духовці протягом 30 хв.
Там само спекти другу частину тіста.
Таким чином спечені дві половини торта перекласти кремом, змастити кремом верх і края торта.
Як на мене, цей торт не потребує особливого прикрашання. В оригіналі рецепту радять прикрашати порізаним соломкою мармеладом. Я би краще замінила мармелад на желе)) Ми його лише посипаємо тертим шаколадом, і все.
Моя подруга, взявши рецепт, замінила чорнослив на курагу - вони його не люблять. Але результат мені не відомий))
Попередження.
Торт дуже ситний і досить важкий - і щодо ваги як такої, і на шлунок (на одній руці важко втримати), ним можна нагодувати пів Китаю. Якщо форма малого діаметру - краще печіть його прямокутником прямо у деці, інакше він буде занадто високий - в рот не влізе (я серйозно

). В кінці святкового столу цей торт - як контрольний постріл)) Ні в кого вже не влазить, але ніхто не може зупинитись))
Взагалі-то, його можна пекти і одразу весь на деці, тому що навіть один шар виходить досить високим.